JAARVERSLAG 2022

We zien elke dag de gebondenheid van verslaving, prostitutie of armoede.
En elke dag willen we vertellen van vrijheid en een nieuw begin.
THDV. Wie zie jij?

VOORWOORD
Voorwoord
WIE ZIE JIJ?
Voor u ligt het jaarverslag 2022 van THDV. We zijn zeer dankbaar dat we ook in 2022 met steun van de achterban, ondernemers, 4M, RD en subsidies van de overheid, weer duizenden mensen hebben kunnen helpen. Daklozen die een luisterend oor kregen en een stap verder werden geholpen, verslaafden die we hebben kunnen begeleiden en opvangen in Waypoints in Bunschoten, op Urk en in Hummelo, waar sinds de zomer 2022 Het Passion, een prachtig tijdelijke opvangplek voor dak- en thuislozen (time out-voorziening), onderdeel is geworden van THDV. Vrouwen in de prostitutie werden bijgestaan en geholpen om uit te stappen en konden werkervaring opdoen in de THDV-winkel Crafted Stories en Cooking voor Life-project in Amsterdam. Honderden kinderen uit arme gezinnen kregen liefde en aandacht in de verschillende steden in Nederland via Het Fort-kinderprogramma.
HighLights
Het was bijzonder dat de mannen en vrouwen van 4M zich een week verdiept hebben in het werk van Scharlaken Koord. Daarnaast zamelden ze geld in, door middel van hun sportieve prestatie, voor de zorg voor vrouwen in de prostitutie en de strijd tegen mensenhandel. De Muskathleten waren geraakt door de harde wereld waarin vrouwen in de prostitutie zijn beland en moeten overleven. Maar er werden ook verhalen van hoop gedeeld en krachtig getuigd dat God zelfs de diepste wonden kan genezen. Op tweede kerstdag (26 december) zond THDV een online kerstviering uit over kinderarmoede in Nederland, met medewerking van onder andere minister Schouten, Pearl Jozelfzoon en het kinderkoor Colors of Faith. Vele bezoekers waren ontroerd door de puurheid en de (veer)kracht van kinderen.
We hopen dat u door het lezen van dit jaarverslag aangemoedigd wordt ons werk ook in 2023 te blijven steunen. Samen met alle medewerkers en vrijwilligers, zullen we ons inzetten om handen en voeten te geven aan Gods liefde voor de meest kwetsbaren en zo uitdrukking te geven aan: Zie Jezus, leef vrij, wie zie jij?
Joël Voordewind
Algemeen directeur per 1 juli 2023

Voorwoord

IN HET KORT
THDV IN 2022
2022 in het kort
PROSTITUEES
30.000
Oekraïne-flyers
werden verspreid met voorlichting over kwetsbare vluchtelingen
VERSLAAFDEN
336
cliëntgesprekken
cliënt- en naastengesprekken voor directe omstanders van verslaafden
DAKLOZEN
50
dagelijkse bezoekers
waren te vinden bij WAL-125 voor een maaltijd, een spelletje of een goed gesprek.
KINDEREN IN ARMOEDE
1.000
gezonde snacks en stuks fruit
werden aangeboden aan de kinderen van Het Fort
BUSINESS NETWERK
400
personeelsleden en ondernemers
hebben we rondgeleid om de andere kant van Amsterdam te laten zien.
HET PASSION
93
93 gasten vonden een plek met een gemiddelde verblijfstijd van 5 weken.
Met daarbij een positieve uitstroom percentage van meer dan 70%.

MENSEN IN PROSTITUTIE

Mensen in prostitutie

We preken niet, we luisteren
Ruim vijfendertig jaar geleden begint het werk van Scharlaken Koord. We bezoeken de vrouwen op de Amsterdamse wallen. We worden geraakt door hun verhalen. Door naar hen te luisteren leren we elke dag hoe we naast hen kunnen staan.
Geïnspireerd door vrouwen en meisjes die door drang of dwang in de prostitutie terecht kwamen, maken we ook werk van preventie. We maken jongeren weerbaarder in seksualiteit en in relaties. Zodat zij hun grenzen beter kunnen aangeven en voor zichzelf durven opkomen.
We staan op voor slachtoffers van dwang en voor een ieder die zelf haar of zijn stem niet kan laten horen. En we vragen de samenleving om samen met ons op te staan voor waardigheid en recht.
Wij geloven dat er bij Jezus altijd een nieuw begin is. Dat het verleden niet de toekomst bepaalt. En dat fouten en onrecht niet het laatste woord hebben maar dat er voor iedereen een weg is naar vrijheid en herstel. Of jij wel of niet gelooft, en welk geloof je ook hebt: wij respecteren ieders levensovertuiging. Het is aan jou of je met ons wilt praten over levensvragen of geloof. We preken niet, we luisteren wel.
Scharlaken Koord. Sterk in de liefde.
‘Als hij niet thuis was, sloot hij alles af. Ik kon dus niet naar buiten’
Lisa (23) was slachtoffer van een loverboy.
Luister haar podcast in het Dossier Prostitutie op www.thdv.nl/zien

SCHARLAKEN KOORD IS:
- Onvoorwaardelijk, betrouwbaar, onbevooroordeeld en betrokken in ons contact met cliënten, jongeren en andere betrokkenen.
- Daardoor bieden wij een veilige, vertrouwde plek waar onze kwetsbare doelgroep zich weet thuis te vinden.
- Zo bouwen wij aan een effectieve en duurzame uitkomst van onze missie.

Scharlaken Koord – ontwikkelingen 2022
Het jaar 2022 is het post-Corona jaar: na twee jaar heel hard werken vanuit zolderkamers thuis voor heel veel hulpvragers in vooral financiële nood, is het nu weer samenhang vinden in onze aanpak, weer onze kantoren open stellen voor cliënten, onze aanpak weer op elkaar afstemmen en vrijwilligers weer inzetten in het werk. We krijgen onze tweede RIVM erkenning voor preventie en hebben de methodiek voor Maatschappelijk Werk op papier gezet.
Er is weer deskundigheidsbevordering voor het team en voor de vrijwilligers. Er zijn twee workshopseries voor de cliënten waarin ze elkaar ondersteunen en stimuleren in het opbouwen van een nieuw leven en ze gaan ook samen op werkbezoek bij AFAS.
In de winkel Crafted Stories start de eerste echte stage en leren de vrouwen onderling veel van elkaar. We worden gevraagd om ook in Noord Oost Gelderland aan het werk te gaan. Als de oorlog in Oekraïne uitbreekt, zetten we ons met onze expertise en ons netwerk in om seksuele uitbuiting van vrouwen en meisjes in kwetsbare situaties tijdens hun vlucht of verblijf in Nederland te voorkomen.
Verder komen er weer groepen op werkbezoek bij Scharlaken Koord, is er een Muskathlon en met steun van heel veel mensen kunnen we een prachtig kerstcadeau aan heel veel vrouwen aanbieden. Tenslotte vieren we in 2022 twee bijzondere evenementen: de Nacht van Amsterdam, en ons 35 jarig bestaan.
SCHARLAKEN KOORD
HULPVERLENING 2022 IN CIJFERS
140
langdurige trajecten
167 worden afgerond in 2022
30.000
Oekraïne-flyers worden verspreid
met voorlichting voor kwetsbare vluchtelingen
215
lessen, lezingen en webinars
geven op scholen
11.629
mensen ontvangen een sms-bericht
om te laten weten dat er hulp is als ze willen uitstappen
94
cliënten willen concreet
uit prostitutie stappen, dat is 67% van alle cliënten
550
prachtige kerstpakketten
voor onze doelgroep worden
via crowdfunding op sociale media
en door giften van fondsen gegeven
DIT IS WAT WIJ DOEN
1. Waardigheid
Onze maatschappelijk werkers helpen mensen die uit de prostitutie willen stappen en/of een andere hulpvraag hebben, bijvoorbeeld op het gebied van werk, financiën, wonen, sociaal- en psychisch functioneren en zingeving. Dit gebeurt in de vorm van ambulante hulpverlening (persoonlijke gesprekken) en praktische hulp.
2. Werk
Als mensen uit de prostitutie willen stappen, helpen wij bij de overstap naar ander werk. Regulier werk geeft structuur en regelmaat, helpt eigenwaarde op te bouwen en maakt de doorstroom naar een andere baan realistisch. Wij bieden trainingen, workshops en werkervaringsplaatsen aan
3. Weerbaarheid
Gedwongen prostitutie en seksuele uitbuiting hebben grote gevolgen. Daarom vertellen we de verhalen van de slachtoffers. Daarnaast zijn we proactief in het geven van voorlichting over gezonde vormen van seksualiteit en relaties. Dit doen we om te voorkomen dat (ook jonge) mensen in seksuele uitbuiting terecht komen.
DIT IS ONZE UNIEKE AANPAK

Scharlaken Koord-teamleden zijn zowel zeer betrokken als professioneel en innovatief. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met onze cliënten is de basis van ons werk en van de cliënten die willen uitstappen, slaagt zo’n 65% daar ook in! Daarnaast past onze hulpverlening zich aan op wat er gebeurt in de prostitutiesector.

Scharlaken Koord loopt landelijk voorop in online veldwerk en hulpverlening en ondersteunt ook andere organisaties daarin. Zo slagen we er in om ook kwetsbare mensen of slachtoffers van mensenhandel te bereiken met ons hulpaanbod.
Ons preventiewerk richt zich op het voorkomen van seksuele uitbuiting, door training en voorlichting aan jongeren, kwetsbare groepen, of hun begeleiders.

MENSEN MET EEN VERSLAVING
Mensen met verslaving
‘Ik wil in alles proberen cliënten eigenwaarde en betekenis te geven. En ze over de liefde van God en de fantastische boodschap van het geloof te vertellen’
Jan-Jaap de Graaf, begeleider werkplaats Waypoint Bunschoten

3 BELOFTEN VAN DE WAYPOINT-FORMULE
1. We helpen
verslaafden
Onze vrijwilligers lopen met cliënten mee in hun proces naar vrijheid. Ze begeleiden hen richting ambulante zorg of klinische behandeling. En als cliënten weer terug komen van de behandelingen, helpen onze buddy’s ze mee om terug te keren in de maatschappij. Door mee te draaien in onze werkbedrijven of kringloopwinkels.
2. We helpen
hun familie
Naast het hulp bieden aan verslaafden, begeleiden wij familieleden en direct betrokkenen van verslaafden. Dat doen we onder meer door gesprekken en workshops. We zien dat de lokale gemeenschap nodig is om verslavingsproblemen het hoofd te kunnen bieden, daarom blijven we werken aan bewustwording.
3. We zetten in
op preventie
Waypoint zet ook sterk in op voorlichting en preventie, omdat we geloven dat het voorkomen van verslaving nog altijd het beste is. Dit doen we door middel van weerbaarheidslessen op basisscholen en preventielessen op middelbare scholen maar ook door in de samenleving breed aanbod te creëren voor kerken, bedrijven en organisaties.
Waypoint Urk – ontwikkelingen 2022
Ook in 2022 is Waypoint de voordeur voor alle vragen rondom verslavingsproblematiek op Urk. We zijn in het voor- en natraject van zorg betrokken bij de cliënt en begeleiden familieleden en direct betrokkenen van verslaafden. We zien dat de lokale gemeenschap nodig is om verslavingsproblemen het hoofd te kunnen bieden. Wij werken dan ook veel samen met lokale inwoners, vrijwilligers en partners omdat dit onmisbaar is om tot een goede aanpak te komen!
Preventielessen
Waypoint Urk heeft een aantal preventielessen zelf ontwikkeld. Deze preventielessen worden onder meer tijdens ouderavonden gegeven en zijn gericht op de lokale Urker bevolking. We zijn ervan overtuigd dat jongeren, ouders en andere opvoeders nodig zijn om drugsgebruik te voorkomen. We zetten daarom in op preventie en deskundigheidsbevordering onder bijvoorbeeld kerkwerkers, sportcoaches, docenten, leerkrachten, bedrijven en andere verenigingen. We krijgen ook in 2022 veel aanmeldingen en positieve feedback op de workshops. Er is een mooie doorlopende lijn van de preventielessen die loopt van groep 7 tot en met klas 3 van de middelbare school.
Overige initiatieven
Daarnaast is er veel aandacht in de lokale krant voor initiatieven van Waypoint, daardoor zijn we goed zichtbaar. Ook wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding voor de fondswerving voor ons preventiecentrum/escaperoom. Verder is er een samenwerking met Het Passion waarbij ook gemeente Urk betrokken is. Tenslotte is er binnen Waypoint aandacht en deskundigheidsbevordering op het gebied van gokverslaving, omdat we een toename zien van de gokproblematiek.
WAYPOINT URK
HULPVERLENING 2022 IN CIJFERS
336
cliëntgesprekken
cliënt- en naastengesprekken voor directe omstanders van verslaafden
40
uitgifte drugstesten
inclusief adviesgesprekken
108
preventielessen
op basisscholen, middelbare scholen en kerken in de regio.
208
whatsappgesprekken
langdurende adviserende telefoon/whatsapp gesprekken
43
doorverwijzingen
naar ketenpartners
83
bemoeizorggesprekken
en nazorggesprekken
Ontwikkelingen Kringloop Waypoint 2022
Kringloop Waypoint was ook in 2022 zes dagen per week geopend. Dit is mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers, teamleden, stagiaires en mensen met een taakstraf of dagbesteding. De bijna dagelijkse aanvoer van goederen die verwerkt moeten worden voordat het verkocht kan worden, zorgt voor een mooie dynamiek aan activiteiten en samenwerking. Iedereen heeft zijn eigen plek en iedereen voegt waarde toe aan de dag, de producten en aan zichzelf. Klanten merken dit op en we zien in 2022 opnieuw een gestage groei van klanten uit de nabije regio van Urk. Het sterk inzetten van onze sociale media kanalen draagt hier ook aan bij.
Bewust hergebruik
Samen met vrijwilligers en cliënten steken we elke dag opnieuw de handen uit de mouwen. Ons werk en hoe we omgaan met elkaar en materialen is echt een visitekaartje voor Waypoint. De bewuste manier waarop we spullen en goederen willen hergebruiken zijn voor ons belangrijk. Nog belangrijker voor ons is het oog hebben voor elkaar, de laagdrempelige en opbouwende dagopeningen, de ruimte voor het gesprek en het hechte teamverband.
We zien ook in 2022 bij iedereen mogelijkheden tot versterking en opbouw. Van klant tot taakgestrafte. Zelfs bij de afronding van taakstraf krijgen we terug dat men een waardevolle tijd ervaren heeft en het fijn vond om tijdje mee te draaien.
Vluchtelingen
Vanwege de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne op Urk ontstaat een concrete hulpvraag naar goederen als huisraad en kleding. We zetten hier, samen met Caritas en Gemeente Urk, op in. Veel goederen vinden hun weg richting deze doelgroep en daarmee wordt de eerste nood gelenigd.
Communicatie en samenwerking
Als team hebben we geïnvesteerd in de afstemming op elkaar en een duidelijke structuur in communicatie naar elkaar en vrijwilligers. Voor de vrijwilligers hebben we dit op een gezellige avond gepresenteerd en werd goed ontvangen.
In 2022 werken we nauwer samen met de Oostvaarderskliniek in Almere. Inkomende goederen die extra aandacht nodig hebben, worden opgehaald door medewerkers van de kliniek. Hier wordt het door de cliënten verwerkt, waardoor het geschikt is voor verkoop.
KRINGLOOP WAYPOINT 2022 IN CIJFERS
8
mensen op dagbestedingsplek
in de winkel
32
cliënten voor taakstraf en reclassering
werken in en om de kringloopwinkel
344.000
kilo goedzooi
wordt in 2022 verwerkt
door de kringloopwinkel
Waypoint Bunschoten – ontwikkelingen 2022
Waypoint Bunschoten wil het ontstaan van en terugvallen in verslaving in Bunschoten voorkomen en een veilige plek bieden voor herstel en re-integratie. Die veilige plek wordt geboden in onze houtwerkplaats, waar cliënten groeien in eigenwaarde en dagstructuur door persoonlijke begeleiding.
Werkbedrijf Waypoint
In 2022 hebben achttien cliënten een plek gevonden in de werkplaats. Een deel van hen zijn instromers die een werk- of dagbestedingstraject aangaan of een tussentijdse oplossing zoeken. Zo kan het zijn dat een verslaafde zich aanmeldt bij een kliniek en de wachttijd in relatieve gezondheid wil overbruggen bij Waypoint.
Verder is er in 2022 een groep van negen uitstromende cliënten die hun begeleiding af konden ronden en de stap naar betaald werk konden zetten. Zeven van hen hadden een begeleidingsperiode van minder dan zes maanden. Twee hadden een begeleidingsperiode van enkele jaren.
Onze cliënten stromen via diverse wegen binnen. Lokaal is er contact met het Sociaal Team, met maatschappelijk team De Boei, met kerken en rechtstreeks met cliënten. Sinds 2022 is er ook instroom van nagenoeg uitgeprocedeerde tbs-cliënten.
Contact kerken
Waypoint benadert actief kerken. Voor gesprekken met jeugd, met ouders en ouderen wordt regelmatig contact gezocht. Via collectes, diaconale zondagen en zelfs diaconale jaren wordt Waypoint financieel ondersteund door de lokale kerken.
Vrijwilligers
Waypoint Bunschoten werkt met twee belangrijke vrijwilligersgroepen: buddy’s en vrijwilligers in de werkplaats. Buddy’s worden gekoppeld aan herstellende verslaafden om een maatje te zijn en een gezonde invloed uit te oefenen. Betrokken en ervaren vrijwilligers hebben op de werkplaats regelmatig contact met cliënten. Dat werkt goed: cliënten bloeien zichtbaar op, voelen zich gezien en gewaardeerd. Ondertussen ervaart de belangeloze vrijwilliger wat de Bijbelse zin ‘geef en je zult ontvangen’ betekent. Samen maken de aanwezigen, onder leiding van de werkplaatschef prachtige meubelen.
Verkoop handgemaakte meubelen
In 2022 zijn er 120 aanvragen van kerken, bedrijven en particulieren voor handgemaakte meubelen, zoals tafels, bureaus, stoelen en kasten. Een groei van 20% ten opzichte van het jaar 2021. Daarnaast zien we dat de orders toenemen in volume, zoals het inrichten van complete kerk- of kantoorruimtes.
WAYPOINT BUNSCHOTEN
2022 IN CIJFERS
18
18 cliënten vinden een plek
in het werkbedrijf van Waypoint
19
tweedelijns doorverwijzingen
bewerkstelligd bij cliënten
18
18 vrijwilligers zijn in 2022 actief
en bouwen een band op met cliënten
120
120 aanvragen van handgemaakte meubels
een groei van 20% ten opzichte van 2021

MENSEN DIE DAK- OF THUISLOOS ZIJN
Daklozen

We willen dak- en thuislozen
een huiselijke plek bieden
WAL-125 (voorheen AHA) is een plek waar dak- en thuislozen op adem kunnen komen. We bieden hen eten, warmte en gezelligheid. Samen met de gasten zoeken we ook naar mogelijkheden voor een zinvolle dagbesteding.
In Amsterdam leven veel dak- en thuislozen. Mensen die het – om heel uiteenlopende redenen – in de reguliere maatschappij niet redden. Bij veel van hen zijn de problemen al in hun jeugd begonnen. Bijvoorbeeld door emotionele verwaarlozing of een traumatische ervaring. Ze hebben behoefte aan warmte, aanspraak en een plek om tot rust te komen.
Het Passion is een plek in de Achterhoek waar we een tijdelijke opvangplek aan dak- en thuisloze en verslaafde medemensen bieden. Gestrest van het straatleven, stukgelopen relaties en verslaving komen onze gasten bij Het Passion op adem. Onze begeleiders en vrijwilligers brengen structuur aan in de dag en helpen hen de draad van het leven weer op te pakken. Gastvrij, betrokken, ontspannen en gericht op de toekomst. Richting een plek om te wonen. Omdat wij geloven dat iedereen meetelt. Altijd.
THDV. Wie zie jij?
‘Het is belangrijk dat mensen vertrouwen aan mij geven, dan krijg ik wat meer eigenwaarde’
Ronald, dakloos en vrijwilliger bij WAL-125


WAL-125 Ontwikkelingen 2022
In het jaar 2022 zijn we samen met communicatie en onze vrijwilligers bezig om een nieuwe naam en logo te ontwikkelen voor AHA, omdat de huidige naam Amsterdammers Helpen Amsterdammers de lading van het werk niet langer meer dekt. Uiteindelijk wordt gekozen voor de naam WAL-125. Dat refereert aan ons huisnummer 125 op de Oudezijds Voorburgwal. Verder impliceert de naam WAL-125 ‘aan wal komen’ en ’thuiskomen’. In 2023 zal de feestelijke opening plaatsvinden met onder meer een wethouder van de gemeente Amsterdam.
Verder is de bezetting in AHA nog steeds erg goed, veel dak- en thuislozen zijn meerdere dagen per week te gast en er worden elke dag ongeveer 50 maaltijden uitgedeeld.
Nieuw is dat we ongeveer een avond per week koken met 6-8 gasten. We doen gezamenlijk inkopen, koken samen, eten met elkaar en nemen ruim de tijd om elkaar te spreken.
WAL-125
DAGOPVANG DAKLOZEN 2022 IN CIJFERS
10.000
kopjes koffie en thee
zijn er ingeschonken voor de bezoekers.
En voor iedereen elke dag een maaltijd.
30
vrijwilligers
staan klaar voor de bezoekers.
Voor een kop koffie en oprechte aandacht.
50
dagelijkse bezoekers
zijn te vinden bij WAL-125 voor een maaltijd
een spelletje of een goed gesprek.

HET PASSION

Het Passion Ontwikkelingen 2022
In de Achterhoek, tussen Doetinchem en Zutphen, ligt Het Passion. In onze boerderij bieden wij een tijdelijke opvangplek aan dak- en thuisloze en verslaafde medemensen. Gestrest van het straatleven, stukgelopen relaties en verslaving komen onze gasten bij Het Passion op adem. Onze begeleiders en vrijwilligers brengen structuur aan in de dag en helpen hen de draad van het leven weer op te pakken. Gastvrij, betrokken, ontspannen en gericht op de toekomst.
In 2022 ontvangen we in totaal 120 gasten die we tijdelijk een thuis kunnen aanbieden. Het werk wordt mogelijk gemaakt door 200 vrijwilligers: een stabiel team dat zorg draagt voor de ander en voor elkaar. Het afgelopen jaar hebben we aan dit team gewerkt door met elkaar opnieuw vast te stellen wat het concept is van Het Passion.
THDV
Een belangrijk moment is de aansluiting bij de koepel van THDV op 1 juli. We hebben de ambitie om meer plekken van rust zoals Het Passion in Nederland te ontwikkelen. Het is mooi om te zien dat het zien van de ander leidend is in beide organisaties. En het is fijn dat Het Passion nu ondersteund gaat worden op het gebied van HR, communicatie, planning en control. Ook is het goed dat Het Passion bestuurlijk krachtiger is ingebed met een dagelijks bestuur. De groei van Het Passion maakt dit noodzakelijk.
Kas
De bouw van een kas (140m2) is het laatste deel van het project van De Proeftuin. Daarmee kunnen we ons assortiment uitbreiden en ook in de winter aan de slag zijn voor het telen en verkopen van groentes. Gasten en vrijwilligers zijn nu al actief in de kas en in De Proeftuin. Verder is De Proefkeuken gerealiseerd als keuken, vergaderlocatie en plek om te lunchen voor de vrijwilligers. Verder is de ruimte geschikt voor private dining en kookworkshops. Met deze hele nieuwe ontwikkeling maken we de verbinding tussen mensen en wat er op het land gebeurd.
ISO 9001
Eind 2022 zijn we weer ISO 9001 gecertificeerd. Een klein zinnetje, waaruit blijkt dat we onze primaire processen en ook ondersteunende processen, goed op orde hebben. Steeds kijken we ernaar of wat we doen ook is wat we willen doen. En als er mogelijkheden zijn om te verbeteren zoeken we die. Daardoor kan het werk op Het Passion goed verlopen, dit draagt weer bij aan duidelijkheid en helderheid en dat draagt weer bij aan het gevoel van rust.
HET PASSION
DE TIME-OUT VOORZIENING 2022 IN CIJFERS
120
gasten onderdak geboden
De gemiddelde verblijfstijd is 5 weken
70%
van de gasten
hadden een positieve uitstroom
230
vrijwilligers werken bij Het Passion
waarvan een aantal vakantievrijwilligers, zij hielpen een midweek mee als werkvakantie

KINDEREN IN ARMOEDE
Kinderen in armoede

Hoe je het Fort het beste kan omschrijven? Als een tweede huis. Een veilige plek. Een fijne plek met sport en spel. Speciaal voor kinderen uit gezinnen die de negatieve gevolgen van armoede ervaren.

Twee middagen in de week – drie jaar lang – komen basisschoolkinderen naar Het Fort en volgen ons programma op een Fort-locatie bij hen in de buurt.

Hiermee verlichten we op korte termijn de armoede en op langere termijn vergroten we de kansen dat kinderen de vicieuze cirkel van armoede doorbreken.
Het Fort. Krachtig tegen kinderarmoede.

We gaan voor een langdurige relatie
Op Het Fort werken opgeleide kindercoaches. Onze coaches gaan een langdurige relatie met het kind aan.
Kinderen zijn minimaal drie jaar betrokken bij Het Fort, van groep 5 t/m 7. We zien dat kinderen hier positiever en weerbaarder zijn, als ze het Fort verlaten.

We helpen kinderen groeien in eigenwaarde
Wij helpen kinderen met het ontdekken van hun talenten en het opbouwen van een positief zelfbeeld.
Door het Fortskills programma laten we kinderen groeien in levensvaardigheden. Dit doen we door middel van spel en creativiteit.

We geven oprechte aandacht en luisteren echt
We zijn oprecht benieuwd naar het verhaal en de gedachten van kinderen bij Het Fort. We luisteren naar kinderen, investeren in positieve ervaringen en geven elk kind aandacht en support.
Omdat wij geloven dat elk kind recht heeft op een kansrijke toekomst.
Het Fort Ontwikkelingen 2022
Het Fort is er voor kinderen die in sociaaleconomisch kwetsbare gezinnen opgroeien. Twee middagen in de week – drie jaar lang – komen zij bij ons en volgen ons programma. Ze leren de vaardigheden die ze nodig hebben om van hun leven een succes te maken. Wij willen dat kinderen gezien, gekend en erkend worden. We verlangen er naar dat elk kind weet ‘Ik ben waardevol, ik heb de wereld iets te bieden’. Want elk kind heeft recht op een kansrijke toekomst.
De afgelopen jaren hebben we het aantal locaties te snel laten groeien. We hadden de hoop om de verduurzaming van deze nieuwe locaties sneller te kunnen realiseren, maar het vinden van partijen/fondsen/overheid die willen investeren is een weerbarstige praktijk die ook nog is overal anders is. Het heeft tot gevolg gehad dat we eind 2022 vier van de tien locaties moesten sluiten. Een hele zware maar onvermijdelijke beslissing. Toch zullen we onze aanpak niet veranderen. De investering in kwetsbare kinderen is en blijft het waard.
Belangrijkste ontwikkelingen in 2022
Een van de belangrijkste ontwikkelingen is dat we steeds beter begrijpen dat iedere gemeente zijn eigen dynamiek kent. In iedere gemeente zijn welzijnsorganisaties al jaren actief in het lokale speelveld. Er zijn veel partijen die een plek proberen te vinden in een lokale context. Dit vraagt van ons om op korte termijn onze toegevoegde waarde te laten zien aan scholen en het maatschappelijk netwerk. Het is wel van belang dat gemeenten aansluiten, omdat dit voor lokale fondsen en ondernemers een waarborg geeft van de kwaliteit die wij leveren.
Dit doen we aan de hand van de volgende criteria:
- Er is een goede samenwerking met IB-ers op scholen.
- Het Fort is een veilige plek voor kind, coach en vrijwilliger.
- Het Fort heeft deskundig personeel.
- Het Fort heeft minimaal 12 kinderen per groep.
- Kinderen komen met plezier naar Het Fort.
- Ouders zijn positief over Het Fort.
- De wijkmanager is positief over Het Fort.
- De gemeente ziet Het Fort als een positief preventief programma in de wijk.
Deze onderdelen komen ook terug in onze evaluaties. Deze evaluaties zijn ook van groot belang voor andere financiers. Deze criteria en evaluatie structuur is in de Q2 en Q3 van 2022 opgezet en wordt uitgevoerd. Hiervan zien we de eerste resultaten terug. Voor de lokale verankering in 2023 is het van belang dat locaties voldoen aan de criteria zoals we deze hebben opgesteld. Partners willen bijdragen op een programma wat kwalitatief goed is en waarbij partners graag willen aansluiten. We gaan door met het verbeteren van de evaluaties en het aanhaken van nieuwe partijen.
Een andere belangrijke ontwikkeling is dat we het product Het Fort steeds verder professionaliseren. In 2023 hopen we de volgende producten op te leveren:
- Een fysiek en digitaal handboek voor de coaches
- Een fysiek werkboek voor de kinderen
- Een nieuwe monitorset waarmee we de kracht van ons programma nog beter kunnen communiceren
- Het grote Fort spel
HET FORT
BESTRIJDING KINDERARMOEDE 2022 IN CIJFERS
90
kinderen
namen deel aan de verschillende
Fort-programma’s in Nederland
1000
gezonde snacks en stuks fruit
zijn er in 2022 aangeboden
aan de kinderen van het Fort
< 100
verjaardagen
zijn gevierd, het cadeau werd
door Het Fort gesubsidieerd

Zie Jezus
‘Zien’ is en blijft een uitdagend motto. Regelmatig activeren we het leren ‘zien’ bij elkaar. Met name tijdens de wekelijkse connect- en gebedsmomenten en intervisie dagen we elkaar uit om situaties vanuit andere perspectieven te bekijken. Door elkaar te blijven uitdagen, zien we ons geestelijke zien groeien en zien we Jezus terug in momenten van gebrokenheid. Daar waar Hij zich juist toont, ook als wij even niet kijken.

Leef vrij
Dat ons programma vrijheid bewerkstelligt is iedere Fort middag weer duidelijk. Zonder vrijheid is er nauwelijks plaats voor liefde. Wij mogen, bewogen door de liefde van Jezus, kinderen op veel gebieden van hun leven suggesties en leeromgeving geven die bevrijdend werken.

GASTVRIJHEID
Gastvrijheid

Gastvrijheid tonen en gerechtigheid brengen
De Shelter is de naam van onze twee hostels in Amsterdam. Het is een thuis waar – voor corona – mensen van over de hele wereld elkaar ontmoetten.
Al sinds 1971 zijn de hostels ons thuis, dat we graag met onze gasten willen delen. Hoewel dat nu door de nasleep van corona niet mogelijk is, bezinnen we ons op een toekomst met toeristen over de hele wereld. We willen een blijvende plek zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, een schuilplaats om rust te vinden. En we houden ervan om verhalen uit te wisselen: van persoonlijke levensverhalen tot verhalen van God.
Shelter Hostels. Goed doen terwijl je slaapt in in Amsterdam.
Shelter Hostel Amsterdam – ontwikkelingen 2022
In heel het jaar 2022 zijn beide hostels gesloten. Het pand waar de vrijwilligers voorheen verbleven wordt nu verhuurd voor extra inkomsten. Shelter Jordan is eveneens tijdelijk verhuurd.
Voor Shelter City zijn we bezig met de voorbereiding van een renovatie waarbij we onderzoeken op welke manier we die zo goed mogelijk in een lijn met onze missie kunnen inzetten. In 2021 hebben we tijdelijk Oekraïners opgevangen in deze locatie.

WE DOEN HET SAMEN
We doen het samen
CAMPAGNES & EVENEMENTEN

Januari en februari | ‘Lockdown op straat
In deze maanden vragen we extra aandacht voor de kwetsbare positie van daklozen in Nederland. Na de feestelijke maand en december wordt in januari en februari de campagne ‘Lockdown op straat’ daarvoor ontwikkeld. Met verschillende verhalen en filmpjes brachten we de problematiek dichtbij.

Maart en april | Oekraïne
Begin 2022 breekt de oorlog in Oekraïne uit. We ontvangen veel signalen over mensenhandel aan de grenzen van Oekraïne. Samen met 4M delen we meer dan 30.000 flyers uit in onder andere Roemenië waarbij we mensen waarschuwen voor de signalen van mensenhandel en we ons inzetten om nieuwe slachtoffers te voorkomen. Daarnaast vrageb we ook bij de achterban in Nederland om aandacht voor deze urgente problemen.

Mei | Nieuwsbrief en Zien-magazine
In 2022 maken we vier keer een Zien.-nieuwsbrief over het werk van THDV. In mei gaat het nummer over prostitutie.
Andere thema’s die aan de orde komen zijn dakloosheid (maart) en verslaving (september).
In december maken we een bewaarmagazine over kinderarmoede. De nieuwsbrief versturen we naar gemiddeld 6.200 contacten.

Juni | Nacht van Amsterdam en Muskathlon@home
Op 24 en 25 juni organiseren THDV en Scharlaken Koord samen de Nacht van Amsterdam. Naast experts van Scharlaken Koord, survivors van mensenhandel zijn onder andere Sera Noa, Rikko Voorberg, Pearl Jozefzoon en Mirjam Bikker te gast in een online uitzending over gedwongen prostitutie. Naast de aandacht die we vragen voor de thema’s, vormt het ook de aftrap voor de Muskathlon@home op 25 juni. Honderden mensen komen die dag in beweging tegen onrecht. We halen ruim 56.000 euro aan fondsen op.

Juli | AFAS wandeling
Voor 350 medewerkers van AFAS organiseren we in juli een uniek programma om ze op hun personeelsdag kennis te laten maken met het werk van THDV in Amsterdam. Door een theaterstuk over kinderarmoede, een audiotour en een afsluitende lunch of borrel krijgen de medewerkers inzicht in de problemen van de kwetsbare doelgroepen waar THDV zich voor in zet. Het concept heeft ons geïnspireerd om vaker vergelijkbare activiteiten aan te bieden.

Augustus | Videoproducties van Fortlocaties
In 2022 zijn we bezig om van alle Fortlocaties videoproducties te maken waarbij (potentiële) partners een beter beeld kregen van het werk van de Fortlocatie. In augustus wordt een video gepresenteerd van de locatie van Het Fort in Enschede.

September | Wave-night
In september vindt de eerste Wave-night van 4M plaats. Als partner van 4M is THDV betrokken bij deze beweging. Het doel van de Wave-night is om gelovigen te verenigen in de strijd voor recht. Op de avonden presenteren onder andere de partners van de Muskathlon zich aan de bezoekers om hen te inspireren ook deel te nemen aan een Muskathlon.

Oktober | Muskathlon
Van 7 tot 14 oktober vindt de THDV Muskathlon plaats. 28 deelnemers zijn een week in Nederland op reis om zich te verdiepen in en te laten raken door gedwongen prostitutie en mensenhandel in Nederland. Ze maken kennis met survivors en krijgen een inkijkje in het werk dat de medewerkers van Scharlaken Koord doen. De week wordt afgesloten met een bijzondere getuigenisdienst waarin de deelnemers delen wat God die week in zijn/haar leven heeft gedaan.
Op 1 oktober vieren we in Amsterdam het jubileum van Scharlaken Koord. Het project van THDV bestaat namelijk 35 jaar. We nodigen de achterban en relaties van Scharlaken Koord en THDV uit om naar Amsterdam te komen. Op verschillende locaties van THDV kunnen ze activiteiten bijwonen, waaronder een samenkomst, ontmoeting op het kantoor van Scharlaken Koord en presentaties over het werk van Scharlaken Koord in de voormalig Bewaarschool van THDV aan de Willemsstraat.

November | Betekeniswandeling
In 2022 starten we met een maandelijks middagprogramma voor ondernemers, partners en iedereen die zijn netwerk voor THDV wil inzetten. In Amsterdam maken deelnemers kennis met het werk van THDV via muziek, theater en een audiowandeling. De deelnemers ervaren zijns de wandeling heel concreet hoe zij van betekenis kunnen zijn voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. In november organiseren we de laatste wandeling van 2022. Per wandeling zijn er ongeveer twaalf bezoekers.

December | ‘Sterke Held’
In de maand december vraagt THDV aandacht voor het thema kinderarmoede en het werk van Het Fort. In Nederland leven 263.000 kinderen in armoede. Door middel van een speciale uitgave van het magazine Zien, online marketing, campagnevideo, contentstrategie en de kerstviering brengen we het thema dichtbij en wierven we fondsen. Bij de kerstviering zijn onder andere minister Carola Schouten en zangeres Pearl Jozefzoon te gast. De viering wordt op Eerste Kerstdag uitgezonden op Groot Nieuwsradio en op Tweede Kerstdag uitgezonden via YouTube aan nog eens honderden kijkers.

BESTUUR EN TOEZICHT
Bestuur en toezicht
Bericht van de Raad van Toezicht
.
2022 was een jaar waarin THDV opnieuw veel van haar doelstellingen kon waar maken. Zo is er veel hulpverleend aan dak- en thuislozen, prostituees, verslaafden en kinderen in armoede. Begin ‘22 kwam er een einde aan de beperkende corona-maatregelen. De gevolgen van corona waren echter flink voelbaar in de organisatie, zowel bij het personeel als in de bedrijfsvoering. Shelter Jordan was voor twee jaar in de verhuur aan een organisatie en de verbouwingsplannen voor Shelter City zijn tijdelijk stopgezet. De RvT en RvB waren en zijn hierover in nauw overleg met elkaar om goede afwegingen te maken voor de toekomstige ontwikkelingen van deze panden. Tegelijkertijd zijn met het wegvallen van een groot deel van de inkomsten uit deze hostels voor backpackers de hulpvragen onder andere door corona juist toegenomen. Dit leverde voor de organisatie een stevig dilemma op en deze uitdagingen op financieel gebied hebben in 2022 geleid tot extra betrokkenheid vanuit de auditcommissie met betrekking tot de financiële situatie. Steun van de achterban van THDV met gebed en financiële bijdragen was en is dan ook van essentieel belang. Speciaal vermeldenswaard is de inspanning via de Muskathlon van 4M voor het werk van Scharlaken Koord.
De Raad van Toezicht van Tot Heil des Volks was in 2022 als volgt samengesteld:
Frank van der Duijin Schouten – Voorzitter (afgetreden per 01-07-2022)
Muel Kaptein – Voorzitter (aangesteld per 01-07-20222)
Tjitske Kuiper – Vice voorzitter
Jan Luursema (afgetreden per 01-07-2022)
Judith de Gelder
Gert Willem Kok
Marion Verduin
Sjaak Lagerwerf
Pieter Foekens (aangesteld per 01-07-2022)
De Raad vergaderde in 2022 op 31 maart (digitaal), 16 juni (digitaal), 13 oktober (Urk) en 8 december (Bunschoten-Spakenburg).
De Raad van Toezicht nam per 1 juli 2022 afscheid van voorzitter Frank van der Duyn Schouten. We hebben veel waardering voor zijn leiderschap en inzet de afgelopen acht jaar. Ook namen we afscheid van Jan Luursema als lid van Raad van Toezicht. Ook voor hem hebben we veel waardering voor zijn inzet en betrokkenheid de afgelopen acht jaar.
Na een wervingsprocedure, met goede betrokkenheid vanuit de Ondernemingsraad, verwelkomde de Raad Muel Kaptein als nieuwe voorzitter en Pieter Foekens als lid vanaf 1 juli 2022
Per 1 juli ’22 is Het Passion statutair onderdeel geworden van THDV. Dit is een time-out voorziening voor dak- en thuislozen en verslaafden, gevestigd in de Achterhoek. Een waardevolle aanvulling op het hulpverleningswerk.
De commissie Identiteit en Kwaliteit heeft in april een werkbezoek gedaan bij Scharlaken Koord en de winkel van Crafted Stories. Duidelijk werd dat de digitale preventie-activiteiten zich kwalitatief op een hoogstaand niveau bevinden en een groot bereik kennen onder de doelgroep.
De renumeratiecommissie voerde in 2022 regelmatig voortgangsgesprekken met directeur Gert Hutten en financieel directeur Martina van der Veen.
In onderling overleg kwam de Raad met directeur Gert Hutten overeen om per 1-1-2023 afscheid te nemen van THDV. Met veel passie en hart voor de organisatie heeft Gert zich als algemeen directeur acht jaar ingezet om een sterke organisatie te bouwen met oog op kwetsbare groepen in Nederland, zoals prostituees, daklozen, verslaafden en kinderen die in armoede leven. Als THDV zijn we dankbaar voor de inzet en het werk dat Gert voor kwetsbare groepen heeft gedaan. Voor THDV staat er een organisatie met een prachtige identiteit: ‘Zie Jezus, leef vrij’.
De auditcommissie heeft voorafgaande aan iedere RvT- vergadering met de RvB gesproken over de kwartaalcijfers. Daarnaast zijn de concept-jaarstukken 2021 met de accountant besproken. In de najaar bijeenkomst is de conceptbegroting 2023 besproken. Ook wordt door auditcommissie meegedacht over de financiële impact van diverse zaken en plannen, die de RvB aan de orde stelt en/of aangaat.
Van iedere bijeenkomst van de auditcommissie wordt een verslag opgesteld. Dit verslag wordt geagendeerd op de eerstvolgende RvT- vergadering. Vervolgens worden deze verslagen door de twee RvT-leden, die deel uitmaken van de auditcommissie, op de RvT-vergadering toegelicht.
Vanuit de RvT hebben we de betrokkenheid van het personeel via de OR geleding gestimuleerd en is er verschillende malen contact geweest onder andere rondom de selectieprocedure voor nieuwe leden van de RvT.
Er is een structureel contact en deelname van de RvT met de vereniging van de Protestants Christelijke Toezichthouders in de langdurige zorg.
Op verzoek van de RvT hebben we kennis genomen van het jaarverslag van de vertrouwenspersoon en met blijdschap geconstateerd dat zich geen bijzonderheden in de organisatie hebben voorgedaan die gemeld zijn bij de vertrouwenspersoon.
Algeheel oordeel
De RvT is van oordeel dat de Raad van Bestuur in ‘22, in goede samenspraak met de OR en de medewerkers, onder opnieuw niet eenvoudige omstandigheden, op overtuigende en verstaanbare wijze de opdracht van THDV ten uitvoer heeft gebracht. De Raad stelt met dankbaarheid vast dat THDV, ook bij intensivering van de hulpvraag, in staat blijkt invulling te blijven geven aan haar roeping om met ‘Brood en Bijbel’ present te zijn bij kwetsbare mensen in onze Nederlandse samenleving. De RvT spreekt zijn grote waardering uit voor inzet en trouw die het personeel en vrijwilligers in ‘22 weer aan de dag hebben gelegd. De RvT is God dankbaar voor alles wat Hij in THDV in ‘22 gaf.

FINANCIËLE VERANTWOORDING
Financiële verantwoording
Geconsolideerde Balans 2022 van verbonden rechtspersonen THDV
31 december 2022 | 31 december 2021 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Vaste activa | ||||||||
Immateriele vaste activa | 47.443 | 83.916 | ||||||
Materiele vaste activa | 3.754.207 | 2.357.377 | ||||||
3.801.650 | 2.441.293 | |||||||
Vlottende activa | ||||||||
Voorraden | 65.149 | 29.000 | ||||||
Vorderingen en overlopende activa | 1.177.884 | 682.161 | ||||||
1.243.033 | 711.161 | |||||||
Liquide Middelen | 2.423.862 | 2.360.987 | ||||||
Totaal activa | 7.468.545 | 5.513.441 | ||||||
Passiva | ||||||||
Reserves en fondsen | 4.946.341 | 4.183.872 | ||||||
Voorzieningen | 73.082 | 73.082 | ||||||
Langlopende schulden | 803.650 | |||||||
Kortlopende schulden | 1.645.472 | 1.256.487 | ||||||
Totaal passiva | 7.468.545 | 5.513.441 | ||||||
Verbonden rechtspersonen | ||||||||
THDV is een koepelorganisatie waar de volgende stichtingen onderdeel van uitmaken: | ||||||||
Stichting Steun en Beheer Tot Heils des Volks te Amsterdam | ||||||||
Stichting Tot Heil des Volks te Amsterdam | ||||||||
Stichting The Shelter Youth Hostel Ministry te Amsterdam | ||||||||
Stichting Waypoint Urk te Urk | ||||||||
Stichting Waypoint Bunschoten te Spakenburg-Bunschoten | ||||||||
Stichting Het Fort Amsterdam (Voorheen Stichting De Bewaarschool) | ||||||||
Stichting WAL125 (Voorheen Stichting Stadsevangelisatie Amsterdam) | ||||||||
Stichting Het Passion Hummelo (Per 1 juli 2022 gefuseerd, Consolidatie per 1 januari 2022) | ||||||||
Vergelijkende cijfers 31 december 2021: | ||||||||
Stichting Het Passion was nog geen onderdeel van THDV. | ||||||||
Geconsolideerde staat van baten en lasten over 2022
Realisatie 2022 | Begroting 2022 | Realisatie 2021 | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Baten | € | € | € | |||||||||||
Baten uit giften | 964.595 | 945.000 | 1.062.420 | |||||||||||
Baten uit fondsen en subsidies | 1.568.684 | 1.558.809 | 1.036.610 | |||||||||||
Baten van verbonden organisatie zonder winststreven | 809.249 | 1.254.664 | 743.078 | |||||||||||
Baten uit verhuuropbrengsten | 839.688 | 675.617 | 187.265 | |||||||||||
Baten uit preventie en educatie | 92.751 | 55.877 | 42.810 | |||||||||||
Baten bedrijven netwerk | 195.431 | 130.000 | 2.250 | |||||||||||
Baten uit eigen bijdrage cliënten | - | - | 866 | |||||||||||
Overige baten | 160.710 | 117.545 | 24.161 | |||||||||||
Bijzondere baten en baten uit acties | 285.745 | 360.000 | 764.674 | |||||||||||
Totale Baten | 4.916.853 | 5.097.512 | 3.864.134 | |||||||||||
Directe lasten | ||||||||||||||
Inkopen van verbonden organisaties zonder winststreven | 295.402 | 278.575 | 147.627 | |||||||||||
Bruto-resultaat | 4.621.451 | 4.818.937 | 3.716.507 | |||||||||||
Lasten | ||||||||||||||
Personeel- inhuur en vrijwiligerskosten | 3.303.216 | 3.652.435 | 2.575.316 | |||||||||||
Organisatiekosten | 68.720 | 50.613 | 96.270 | |||||||||||
Huisvestingskosten | 366.928 | 402.484 | 266.098 | |||||||||||
Communicatiekosten en promotiekosten | 136.210 | 120.554 | 89.992 | 125.070 | ||||||||||
Kantoorkosten | 37.896 | 37.970 | 28.163 | |||||||||||
Autokosten | 16.991 | 13.256 | 8.939 | |||||||||||
ICT- en licentiekosten | 87.174 | 76.346 | 81.532 | |||||||||||
Algemene kosten | 271.919 | 140.186 | 228.200 | |||||||||||
Afschrijvingen | 254.007 | 239.495 | 198.100 | |||||||||||
Totaal lasten | 4.543.061 | 4.733.339 | 3.572.610 | |||||||||||
Financiele baten / lasten | 19.102 | 27.264 | 8.556 | |||||||||||
Saldo | 59.288 | 58.334 | 135.341 | |||||||||||
Bezoldiging directie 2022
De bezolding van de directie bedroeg € 267.626 inclusief pensioen en sociale lasten. |
---|